Edición 2019, Festival

J U R A D O    M E M O R I M A G E   2 0 1 9

 

Maria Roig (Tarragona, 1982) Profesora, guionista y directora. Diplomada con matrícula de honor en “Scienze e Conservazione dei Beni Culturali Storico-Artistici” en la Universiad de Macerata (Italia), con la tesi “Del cajón a la pantalla. Memorias, prácticas y conservación del cinema familiar”. Su tesis y las prácticas en l’archivo Home Movies, Archivio Nazionale del Film di Famiglia de Bologna se vincula al cinema documental donde ha dirijido documentales y escrito diversos guiones. Actuamente trabaja en el mundo del documental, impartiendo clases de creación literaria y escriviendo teatro.

 

PILAR SANS Titulada en Danza Clásica por el Conservatorio de Madrid, Teacher Certificate RAD de Londres. Licenciada en Psicología, especializada en Psicomotricidad Educativa y Profesora de Educación Física. Actualmente, directora y profesora de Danza Clásica y Claque de la Escuela da Danza y Artes Escénicas “Artis”, fundada el año 1947 en Reus y autorizada por el Departamento de Educación de la Generalitat de Cataluña. Presidenta de la Coordinadora de Danza en Reus y de la Asociación Deixlac Claqué.

 

SÍLVIA SAGALÀ ROCA (Reus, 1987) Licenciada en Periodismo. Actualmente es la directora de la Casa Navàs de Reus des de donde gestiona el emblema cultural de la ciudad. Tiene experiencia en el sector audiovisual después de haber trabajado seis años a Canal Reus Televisión. En este medio dirigió y presentó el magazine “Hoy para mañana”, y fue la responsable de la cultura de la cadena y colaboró en múltiples ocasiones con La Xarxa. Durante estos años presentó numerosos eventos. También ejerció como jefa de redacción del portal de ocio y cultura de Surtcasa.cat Camp de Tarragona. Empezó su tasca profesional a Punt 6 Radio de Reus y colaboró a Reusdigital.cat.

 

 

J U R A D O    C I N E M A  – R E S C A T

 

JAN BACA Arquitecto y cineasta amateur. Ha participado repetidamente en el concurso de la UNICA (Union Internationnale du Cinema Non Professionel). Miembro de la Junta de la Secció de Cinema i Vídeo del Centre Excursionista de Catalunya.

 

 

MARÇAL MORA. Formador y realizador de video. Pertenece a la junta de cineclubs de Fotofilm Calella, El Garbi de Malgrat de Mar y El Centru d’Arenys de Munt.Ha trabajado como montador de cine en largometrajes. Organiza talleres de operador 3D.

 

 

 

ENCARNACIÓ SOLER Doctora en Historia del Arte. Presidenta de Cinema-Rescat. Experta en recuperación e investigación del patrimonio cinematográfico catalán. Miembro de jurados de distintos certámenes cinematográficos.


Què va passar l’1 d’octubre? Una mirada inèdita del procés d’autodeterminació des de la visió subjectiva del director ens apropa a la primera línia de lluita. Activistes de base, manifestants de carrer, líders catalans i mobilitzacions espontànies, son els testimonis d’un retrat cinematogràfic sobre la desobediència civil a Catalunya, on la repressió es combat amb un somriure.


Un retrat sobre la ballarina Sol Picó dalt de l’escenari però també sobre la seva realitat un cop es tanquen els focus i el seu dia a dia en un moment crucial de la seva carrera, després d’haver guanyat el premi Nacional de Dansa.


Als sis anys, l’Ignacio va dir als seus pares: “Sóc una nena, em dic Violeta”. A través de la història de la Violeta, dels seus pares (les estrelles de cinema adult, Nacho Vidal i Franceska Jaimes) i d’altres famílies i joves transgènere, coneixem la complexitat del procés que afronten i els desafiaments que es troben pel camí.


El cervell humà és el òrgan més complicat de l’univers. Què passaria si en el més profund hi trobessin un botó que pogués portar-nos del dolor al plaer?


Què s’amaga darrera la indústria petroquímica? Un retrat de la preocupació dels habitants del Camp de Tarragona per la salut i el medi ambient de la zona que ha sofert grans canvis des de la implantació d’aquesta indústria.


LABO és un recorregut per la memòria de la Universidad Laboral Francisco Franco de Tarragona, que no només ens parla a través dels seus edificis sinó també del record de qui els habità durant els primers anys.


Un retrat afectuós sobre una dona que, des de la seva valentia, va desafiar la mafia italiana mitjançant la divulgació dels seus crims


La Walaa, una noia adolescent criada en un camp de refugiats, decideix convertir-se en una de les poques dones policies de les forces de seguretat palestines.


Una història de fe i superació, de cinc laics que decideixen crear una associació per demostrar que Gaudí és digne d’un dels títols més preuats de l’Església: la beatificació


Una maleta oberta l’any 2016 ens descobrirà la figura, vida i obra de Madame Colette. Una dona singular, nascuda a França, que arribà a Mallorca on trobarà la pau i el lloc per arrelar i desenvolupar la seva carrera com a pintora.


Elena Universo explica la història de l’Elena Rull Mur que podria ser la de tantes dones de la seva època, atrapades entre els seus desitjos, ambicions i somnis, i el que la societat esperava d’elles.


Una història de fe i superació, de cinc laics que decideixen crear una associació per demostrar que Gaudí és digne d’un dels títols més preuats de l’Església: la beatificació


Dels corrals de Mataró als escenaris de mig món, aquesta ha sigut la vida artística i personal de Peret, l’artista que va crear la rumba catalana. 50 anys després de l'èxit de “Borriquito”, els néts del mestre protagonitzen un retrat íntim de la família Peret.


Jacques Tatí torna a encarnar a Monsieur Hulot, un home amable i extravagant que viu en un barri humil. Sovint visita la casa de la seva germana: una mansió ultramoderna on tot està automatitzat. El cunyat del Sr. Hulot no aprova l’estreta relació entre el seu fill i el tiet.


Aquest és el retrat de Llorenç Soler, un home creatiu, lliure i insubornable que va esdevenir un dels precursors del cinema documental independent a Espanya a partir dels anys 60.