22 octubre, 2019 Festival

Memorimage inaugura amb “De rodillas corazón” un documental sobre la ballarina Sol Picó

Les figures femenines tenen més pes que mai tant en la direcció com en el protagonisme de les històries

La cloenda retrà homenatge a la rebel·lia del documentalista Llorenç Soler amb Contra el No-Do

El taller FEM UN GIF? convidarà als participants a fer un bucle d’imatges infinit

 

Reus, 14 d’octubre de 2019. Memorimage presenta la programació de la catorzena edició que inaugurarà amb el film De rodillas corazón de la polifacètica artista Susanna Barranco. El documental fa un retrat de la ballarina contemporània Sol Picó, tant dalt de l’escenari com en el seu dia a dia, en un moment crucial de la seva vida: quan està a punt de fer 50 anys.

Dins la Secció Oficial podrem gaudir del documental: Shooting the Mafia, que segueix la trajectòria de Latizia Battaglia, una dona que dedica la seva vida a lluitar contra la màfia siciliana a través de la càmera; Hunting for Hedonia, on s’investiga una tècnica curativa nova que, aplicada a pacients amb malalties tan dispars com el Parkinson o la depressió crònica, té uns resultats miraculosos; La Maleta de Madame Colette, una producció balear d’una dona singular en el seu temps, una pintora francesa que arribarà a Mallorca per fer-ne de la illa, casa seva; Peret, jo soc la rumba  ens descobreix el rei de la rumba de manera intima però a l’hora realitza un homenatge a Pere Pubill Calaf, Peret per al món sencer, el rei de la rumba catalana per a la història.

La secció MemoriReus ens descobrirà aquest any: LABO, un viatge al passat a través de les imatges de la Laboral amb l’espai com a protagonista absolut. Amb La Vall del Francolí, l’alè del camp veurem què s’amaga darrera la indústria petroquímica a través d’aquest film que dona veu a un territori que resisteix més enllà de les adversitats. Elena Universo es sumergeix en la trista història de l’Elena, una dona que no encaixava en el que s’esperava d’ella però tampoc en el que volia ser. I finalment, amb Gaudí, l’arquitecte de Déu, coneixerem a cinc laics que volen demostrar que l’arquitecte és digne d’un dels títols més preuats de l’Església: la beatificació.

Enguany, la secció MemoriXics dedicada al públic familiar, recuperarà un clàssic de la comèdia francesa: Mon oncle, del director i actor Jacques Tatí, que una vegada més interpreta a Monsieur Hulot.

I més enllà de les sales de cinema, Memorimage proposa el taller FEM UN GIF? dirigit a totes les persones que tinguin ganes de passar una bona estona aprenent a crear el seu propi gif a partir del reciclatge d’imatges d’arxiu.

El dissabte 9 de novembre tindrà lloc la Cloenda de Memorimage 2019 amb l’entrega de Premis i la projecció de Contra el No-Do, un documental que retrata la vida de Llorenç Soler, un home creatiu, lliure i insubornable que va esdevenir un dels precursors del cinema documental independent a Espanya a partir dels anys 60. Dins de l’Espanya franquista, Soler es va rebel·lar contra el discurs monolític de TVE i el No-Do, esdevenint un dels pioners del cinema de documental independent. A més, comptarem amb la presencia del protagonista.

Finalment Memorimage Online arribarà a tot l’estat a través de la plataforma Filmin. Del 6 de novembre al 6 de desembre es podran veure online una selecció de 4 pel·lícules d’aquesta edició a més de recuperar 9 pel·lícules d’edicions anteriors.

En declaracions del director artístic Daniel Jariod: “Enguany tenim per fi un Festival paritari. No només la meitat dels catorze films estan dirigits, total o parcialment, per dones: a més d’aquests, dos dels altres films, dirigits per homes, tenen com a protagonistes personatges femenins. Així, dues terceres parts de la programació d’enguany es caracteritzen per tenir, o al davant, o al darrera de la càmera, o a tots dos llocs, una figura femenina.”

La catorzena edició del Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, se celebrarà del 6 al 9 de novembre al Teatre Bartrina, a l’Orfeó Reusenc i al CIMIR.