Edició 2022, Festival

JURAT PREMI D’HONOR

 

Montserrat Bailac: Treballa com a documentalista a TV3 des de 1986, d’on és responsable de l’Arxiu Històric. Especialitzada en la recerca d’imatges d’arxiu per programes de caràcter històric i documentals. És membre de la Comissió Value, Use and Copyright de la FIAT-IFTA i de la Comissió de Patrimoni Audiovisual i Sonor. Drets d’autor de la Generalitat de Catalunya.

 

Coia Escoda Múrria: És arxivista i gestora de documents. És la responsable de treballar i presentar al públic l’Arxiu del Port de Tarragona, d’on és directora des de l’any 2000. Ha exercit de docent en cursos i postgraus de gestió d’arxius, així com de divulgadora de la matèria en congressos i publicacions.

 

Joaquim Nolla Aguilà: És arxiver i historiador. Actualment, treballa a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona i ha treballat a l’arxiu de la Generalitat de Catalunya. És autor de més d’una trentena de publicacions i ha estat reconegut per la seva tasca al programa de ràdio “Tastets d’Història”.


Pedro Urraca Rendueles, sobrenomenat “el caçador de rojos”, fou policia franquista, agent E 8001 de la Gestapo i col·laborador del Règim de Vichy. Una de les figures que encapçalà la persecució i […]

L’empresa que va començar com l’ovella negra de Microsoft, es troba actualment immersa en una onada de controvèrsies. Denuncies de pràctiques deslleials, evasió d’impostos, desgeolocalització a l’hora de fabricar els seus productes i altres males praxis que fa que acumulin milers de denuncies.

La Nelly i la Nadine es van enamorar la nit de Nadal de 1944 al camp de concentració de Ravensbrück. Una història d’amor excepcional i inspiradora.

Arrels de Mar ens endinsa en el món de la mar i la seva gent mitjançant els testimonis d'aquells i aquelles que d'alguna manera han trobat la seva vocació a la mar.

Un relat alternatiu de la història de la cuina i l’anonimat de les dones a través d’El Motel, el restaurant que va portar la modernitat culinària a Espanya.

Coraci Ruiz segueix la transició de gènere del seu fill adolescent amb qui aborda els conflictes, certeses i incerteses que impregnen la seva cerca d’identitat. Al mateix temps, Coraci, criada des de petita en un entorn activista i feminista, també viu el seu propi procés de transformació que la porta a trencar amb vells paradigmes, a enfrontar-se a les seves pors i a desmuntar els seus propis prejudicis.

A través del text autobiogràfic de Didier Eribon, narrat per a l’ocasió per Adèle Haenel, el director, en el seu estil habitual, relata amb material d’arxiu una història íntima i política de […]

El 2 de juny del 2022 es va presentar Les dones i els dies (d'avui) a Reus, una obra teatral realitzada pel director escènic Iban Beltran, amb la participació dels alumnes de l'Institut Gabriel Ferrater de Reus, en el marc del cicle paradigmes (organitzat per Bartrina Territori Creatiu i el Centre d'Art Cal Masó; i produït per Reus Cultura). Aquest documental viatja per tot el procés de creació de l'obra, on la temporalitat de cada acció apareix intercalada en una contrarellotge fins a arribar al dia de l'estrena.

Alésh és el retrat íntim d’Aleix Cantón, un jove transgènere diagnosticat amb un trastorn de l’espectre autista. Alesh s’ha convertit en una figura pública a través del seu perfil de Tik Tok, […]

"L'Espill" una comèdia romàntica basada en el drama de l'exili republicà. Hilaire, adolescent protagonista de la pel·lícula "Mes petites amoureuses" (1974), emprèn un viatge interior de retorn al Delta de l’Ebre, al llegat repressiu de la postguerra, també al seu primer gran amor de joventut.  Una reflexió sobre la llibertat d'estimar davant la perversa submissió de l'odi.

Un relat alternatiu de la història de la cuina i l’anonimat de les dones a través d’El Motel, el restaurant que va portar la modernitat culinària a Espanya.

Una col·lecció de cançons d’origen revolucionari i que ara volten pel YouTube, reconvertides en altres coses, ens acompanyen a parlar de les censures que es produeixen a partir dels diferents nacionalismes i països.

El 2016 dos cineastes visiten la filmoteca espanyola per buscar un documental censurat a principis dels anys 80. Allà troben 260 bobines de negatius, que van quedar fora de la versió final. Les imatges oblidades d’una pel·lícula prohibida, cobren vida a la pantalla, 40 anys després per parlar de censura.

Relats de viatges amateurs de dones dels anys 20-50 s'entreteixeixen en aquesta meditació sobre la mirada de la viatgera. Un muntanyenc, una divorciada en un recorregut per jardins bíblics, un antiquari i altres es revelen a través de les seves pròpies autobiografies òptiques.

Tomás Pladevall és un admirat director de fotografia; un mestre de la llum que busca recuperar i classificar el seu arxiu personal per a preservar-ho i fer-ho accessible a tot aquell que […]